Rochester: meer dan een Dickens-stadje - Britblog (2024)

Gepubliceerd op 4 september 2018 | Laatst aangepast op 17 juli 2023

De reis naar Rochester maken we vanuit Dover, waar we aankwamen met de ferry, met Southeastern Trains.De dienstregeling van de Southeastern Trains biedt twee keer per uur een rechtstreekse verbinding met het stadje, maar van hieruit kun je ook naar Londen met de highspeed Javelin (ook van Southeastern Railways). Mocht je rechtstreeks vanuit Nederland of België met de Eurostar komen, dan kun je vanuit St-Pancras met deze treinen naar bijna alle steden in Kent reizen.

Rochester: meer dan een Dickens-stadje - Britblog (1)

Maar wij gaan op weg naar het stadje in Kent, hét stadje van Charles Dickens: Rochester….

Rochester

Rochester: meer dan een Dickens-stadje - Britblog (2)

De treinreis verloopt exact op tijd en duurt een uur. In Rochester aangekomen volgen we het bordje naar hetVisitor Centre . Verplichte kost voor het halen van een plattegrondje of om er met een gids de stad te doorkruisen. Ook als je er vaker geweest bent. Er zijn wat gidsen betreft veel mogelijkheden, en ze zijn soms nog gratis ook.

Eigenlijk kent iedereen Rochester wel. Deze kleine plaats met ongeveer 23.000 inwoners is bekend om zijn link met Dickens, vooral om de Dickens Festival die elk jaar duizenden op de been brengen hier… Veel in het stadje herinnert dan ook aan hem. Pubs, shops en huizen dragen zijn naam. Tijdens de Dickensdagen lopen veel inwoners in de uit die tijd traditionele kledij rond. Maar Rochester, dat samen met Gillingham en Chatham tot het gebied Medway behoort, is natuurlijk veel meer. Volgens onze gids Alan is Rochester een heus openluchtmuseum. Hij wil ons dat graag tonen, laten ervaren. We lopen graag mee.

Guildhall Museum

De geschiedenis van het stadje gaat ver terug, dat kun je onder andere zien in het Guildhall Museum. Je komt er onze stadhouder-koning Willem III tegen, maar ook koning Ethelbert van Kent die rond 600 het gebied schonk aan de kerk van Rochester. En dan start hier de verdere bloei en opbouw. De gids vertelt dat de torenhoge donjon van de ruïne van Rochester Castle een van de hoogste van Engeland is. De er tegenover gelegen grote kathedraal is de op een na oudste van Engeland, met fundamenten uit 604. Tijdens de wandeling, die je moet doen in Rochester, kun je ze beide bezoeken. En onderweg kom je nog veel meer moois tegen….

Gids

We ontmoeten gids Alain in het kantoor van toerisme in de hoofdstraat. Hij heeft al ruim 30 jaar veel toeristen rondgeleid en is eigenlijk meer een ‘greeter’. Dat blijkt wel uit alles als we met hem zijn route lopen.

Rochester: meer dan een Dickens-stadje - Britblog (3)

Er zijn veel links met Dickens. Zo ook het Dickens Visitor Centre en het Eastgate House . Alan vertelt dat het chalet in bepaalde boeken van Dickens voorkomt. Dickens woonde ruim 20 jaar in Rochester…

We beklimmen met Alan ook het Rochester Castle , waarvan alleen de buitenmuren nog staan, maar er wordt gewerkt om het kasteel weer op te bouwen. En op de top heb je een top-uitzicht over het hele Medway-gebied.

Rochester: meer dan een Dickens-stadje - Britblog (4)

Gids Alan vertelt ook over de vliegtuigindustrie die hier ten tijde van de beide wereldoorlogen was gevestigd. Iedereen dacht dat dat wel, maar niemand wist het zeker…

We bezochten de kerk met onze gids. Ook hier vertelt hij honderduit over de geschiedenis ervan.

Rochester: meer dan een Dickens-stadje - Britblog (5)
Rochester: meer dan een Dickens-stadje - Britblog (6)

Maar een bezoek aan Rochester is niet compleet zonder een bezoek aan het Guildhall Museum in High Street. Het museum toont veel voorwerpen uit de streek en brengt je in de sfeer van Dickens en de geschiedenis van het hele gebied…

Rochester: meer dan een Dickens-stadje - Britblog (7)

Alles gezien tijdens de tour van twee uur? Nou, eigenlijk moeten we nog eens terugkomen, bijvoorbeeld tijdens een van de vele Dickensfeesten in het voorjaar en de kersteditie uiteraard in december. Op de site van de stad, via de site van Medway (zoals het samenwerkingsverband en de rivier heten) en via Visit Kent vind je wel een goede gelegenheid!

Maar wandelen maakt hongerig, de gids kiest voor een typisch gerecht uit Rochester: heerlijke wortelsoep met een aantal andere groenten uit de streek erin… Niet typisch Rochester natuurlijk!

Rochester: meer dan een Dickens-stadje - Britblog (8)

Na de lunch hebben we Chatham op het programma staan. Dat lees je weer in een volgend verhaal. We gaan weer met de trein, je bent er binnen de 5 minuten, makkelijk te bereizen dus en ook goed te doen met de bus.

Meer informatie

Lees hier meer over South East England of Kent.

Leon

Met dank aan Visit Kent voor hun hulp bij deze blog.

Rochester: meer dan een Dickens-stadje - Britblog (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dan Stracke

Last Updated:

Views: 5808

Rating: 4.2 / 5 (43 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dan Stracke

Birthday: 1992-08-25

Address: 2253 Brown Springs, East Alla, OH 38634-0309

Phone: +398735162064

Job: Investor Government Associate

Hobby: Shopping, LARPing, Scrapbooking, Surfing, Slacklining, Dance, Glassblowing

Introduction: My name is Dan Stracke, I am a homely, gleaming, glamorous, inquisitive, homely, gorgeous, light person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.